Makanan Istimewa Di Malaysia
Negeri Perlis
Di negeri Perlis pula, terdapat 3 jenis kuih yang
popular seperti kuih karas, kuih dangai dan emping. Ia merupakan kuih tradisi
di Perlis. Di Perlis memang terkenal dengan kuih muih. Memang akan disukai oleh
semua penduduk di Perlis kerana dengan keenakan kuih muih yang begitu popular
di sana.
Kuih karas
Kuih EmpingKuih Dangai
Perak
Di Perak pula, rending tok menjadi makanan tradisi
di Perak. Rendang tok tidak asinglagi dalam masyarakat melayu terutama di
Lembah Sungai Perak dari Kuala Kangsar hingga Teluk Intan. Makanan ini
diperbuat daripada daging yang dipotong dadu. Kebiasaanya masakan tradisi ini
sering dimakan bersama lemang, lebih-lebih lagi semasa Hari Raya Aidilfitri.
Negeri Selangor
Bubur
Sum Sum
Ini
adalah menu pencuci mulut di Selangor. Ianya dipanggil bubur sum sum dan ia
dilengkapkan dengan air gula merah.
Sambal
Jawa
Ini dipanggil sambal jawa. Isinya adalah tempeh,
kentang, suhun, ikan bilis yang dimasak bersama-sama dan dijadikan seperti
sambal. Yang uniknya, sambal jawa ini dimasak bersama-sama santan.
Negeri Sarawak
Kek Lapis
Kek lapis ini sangat popular ketika sambutan
perayaan di Sarawak seperti Hari Raya, Krismas, Gawai, Dayak dan tidak
ketinggalan Tahun Baru Cina. Kek ini mempunyai berpuluh-puluh jenjs corak atau
pattern dan setiap jenis mempunyai nama tersendiri yang dicipta oleh orang yang
mula-mula mencipta corak atau pattern kek itu.
Laksa Sarawak
Laksa Sarawak berbeza
dengan laksa-laksa di semenanjung baik dari segi ‘mee’ yang digunakan dan
kuahnya. Laksa Sarawak rasa lemak, dan dicampur dengan daging ayam rebus yang
dicarik-carik, tauge rebus separuh masak, udang rebus, hirisan telur goreng dan
beberapa bahan lain. Laksa Sarawak dihidangkan bersama dengan sambal belacan
dan limau kasturi.
Negeri Johor
Mee Bandung
Di Negeri Johor, terdapat Mee Bandung. Ia merupakan makanan yang terkenal di Johor. Pengunjung juga
apabila sampai di Johor, mereka wajib akan menjamah makanan ini dan terutama
warga Johor memang akan selalu makan, makanan ini.
Negeri Kelantan
Nasi Kerabu
Di Negeri Kelantan ini terdapat satu jenis makanan
yang sangat sinonim dengan kegemaran masyarakatnya iaitu “Nasi Kerabu”.Di mana
di dalam nasi kerabu ini antara bahan yang dimasukkan ialah “budu’ dan ia
dimakan bersama dengan ulam-ulaman. Uniknya makanan ini, ialah nasinya berwarna
biru dan antara bahan-bahan lain yang dihidang bersama ialah lada sumbat, sambal
ikan, isi kelapa yang digoreng dan dikisar. Pada kebiasaannya, nasi kerabu
dimakan bersama pelbagai lauk-pauk antaranya ialah daging bakar, ayam bakar,
ikan yang bersalut tepung dan macam-macam lagi.
Negeri Kedah
Apam Lenggang
Di negeri Kedah pula, terdapat makanan seperti kuih
apam lenggang.kuih ini berwarna coklat dan sekali pandang macam hangus tapi ia
bukan hangus, rasanya manis dan sesuai dimakan ketika sarapan pagoi atau minum
petang. Kuih ini berbentuk panjang. Semasa masak, ia menggunakan kuali yang
leper dan tuangkan ke dalam berbentuk bulat dan selepas masak, barulah lipat
kuih itu.
Negeri Melaka
Asam Pedas
Di Negeri Melaka sangat terkenal dengan masakan Asam
Pedas. Dan ianya menjadi makanan tradisi di Melaka dan penduduk di Melaka
sangat menggemari masakan asam pedas ini. Para pengunjung juga selalu menjamah
makanan ini bila berada di Melaka.
Cencaluk
Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan
tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih
dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang
tinggi.
sekian saja antara makanan yang amat popular di setiap negeri di malaysia. jikalau anda suka dan mahu mencoba makanan-makanan ini boleh lah melawat ke negeri berikut seperti yang tertera di setiap makanan. dan anda juga boleh menonton video makanan sedap di link di bawah.
terima kasih, daun keladi
semoga berjumpa lagi
0 comments